Valikko

Auringon ultraviolettisäteily

aurinko

Aurinko lähettää ultraviolettisäteilyä (UV-säteily), jolla on myös haittavaikutuksia ihmiseen, jos siltä ei suojauduta riittävästi. Ruskettuminen on ihon oma puolustusmekanismi UV-säteilyä vastaan. Jos iho altistuu liian pitkään UV-säteilylle se palaa, ihon palaminen aiheuttaa ihossa solumuutoksia. Myös silmät ovat herkkiä erityisesti UVB-säteilyllä. UVB-säteily aiheuttaa silmissä solumuutoksia, usein nämä vauriot kuitenkin korjaantuvat itsestään. Jos säteilyaltistus on runsasta ja pitkäaikaista voi se aiheuttaa samentumia silmän mykiöön. Auringon säteilyä mitataan UV-indeksillä, joka kertoo haitallisen UV-säteilyn määrän.

UV-säteily jaetaan eri lajeihin säteilyn aallonpituuden perusteella. UVA-säteily on aallonpituudeltaan pisintä, 320–400 nm, UVB-säteilyn aallonpituus on 290–320 nm ja UVC-säteily on aallonpituudeltaan lyhintä.

Maahan tulevasta ultraviolettisäteilystä 95 % on UVA-säteilyä, UVA-säteily tunkeutuu syvälle ihoon ja ruskettaa ihossa olevaa pigmenttiä sekä aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista. UVB-säteilyä pääsee ilmakehään noin 5 %. UVB-säteily polttaa ihoa. Silmät ovat herkkiä erityisesti UVB-säteilylle. UVB-säteily aiheuttaa silmissä solumuutoksia, usein nämä vauriot kuitenkin korjaantuvat itsestään. Jos säteilyaltistus on runsasta ja pitkäaikaista voi se aiheuttaa samentumia silmän mykiöön. Aurinko lähettää myös UVC-säteilyä, joka suodattuu kokonaan ilmakehän yläkerroksissa.

Suojautumiskeinoja ovat:

  • auringon välttäminen klo 11-15
  • varjossa oleilu
  • suojavoiteiden käyttö
  • vaatteiden pukeminen
  • makaamisen välttäminen. Makailija saa nelinkertaisen määrän UV-säteilyä pystyasennossa olevaan verrattuna
  • lopuksi muista myös aurinkolasit