Valikko

Uraani polttoaineena

uraania

Ydinreaktorissa käytetään uraanipolttoainetta, joka on puristettu napeiksi, joiden halkaisija on n. 1 cm. Napit on pakattu polttoainesauvoihin, jotka ovat ohuita ja tiiviitä metalliputkia. Ydinvoimalaitoksen käyttöä varten polttoainesauvat on koottu polttoainenipuiksi. Tuore, käyttämätön polttoaine on hyvin vähän radioaktiivista ja sitä voidaan käsitellä ilman erityisiä suojavarusteita.

uraanisauvoja

Uraanipolttoaine saadaan uraanikaivoksissa eri puolilta maailmaa. Suomessa ei ole yhtään uraanikaivosta. Luonnonuraanista vain 0,71 % on halkeamiskelpoista, polttoaineena toimivaa uraani-235:ttä. Loppuosa on uraani-238:aa. Reaktorissa käytettävän polttoaineen uraani-235-pitoisuus on nostettu väkevöimällä 3-5 prosenttiin.

Olkiluodon voimalaitoksen polttoaineniput sisältävät jokainen noin 180 kg uraania ja Loviisan noin 120 kg. Kaikkia nippuja ei uusita kerralla, Olkiluodossa polttoainenipuista vaihdetaan noin neljäsosa ja Loviisassa kolmasosa. Loviisan reaktoreissa on 313 nippua ja Olkiluodon reaktoreissa 500.